Hosting

  Wat is hosting
  Soorten hosting
  Tekst en uitleg
  Gratis of betalend
  Waarop letten
  Tips

Domeinnamen
 

  Hoe kiezen

  Tips

Gezien worden


  Zoekmachines

  Metatags
  Tips


 

Gratis hosting zoeken of betalend hosting nemen?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Gratis hosting heeft als voordeel dat het -hoe raadt u het- gratis is. Waarom zou je betalen voor web hosting als je het gratis kan krijgen? .

Er zijn redelijk wat aanbieders van gratis webhosting, alhoewel de laatste jaren dat aantal sterk is afgenomen. Zie lijst onderaan.

Vandaag de dag bestaan er 2 versies:

Soms biedt je Internet Service Provider (ISP) je gratis hosting aan als je daar een internetabonnement lopen hebt. Het voordeel is dat deze meestal reclamevrij is. Nadeel is het meestal niet gemakkelijk te onthouden webadres. En echt professioneel kom je er ook niet mee over. Ook is de hosting beperkt in ruimte. Een niet onbelangrijk detail is het feit dat je je website verliest, en dus je website een ander adres moet krijgen, als je om één of andere reden wil overstappen naar een andere ISP. Zonde om een mooie financiële promotie mis te lopen, tenzij je al je bezoekers wil berichten dat je website nu een ander adres heeft. deze vorm van gratis hosting geniet de voorkeur omdat er meestal geen storende reclames aanwezig zijn.

Gratis webruimte kan je ook krijgen bij derde partijen zoals Geocities in ruil voor reclamebanners.

Aan jou om uit te maken of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Dikwijls worden er verschillende mogelijkheden aangeboden. Bij de meesten krijg je een subdomein onder hun domeinnaam zoals http://belgacom/jenaam/ ... . Sommige aanbieders staan toe dat je scripts draait. Bij anderen dan weer niet of biedt men zelf scripts zoals een gastenboek ed. aan.

Een van de grote nadelen kan de opdringerige reclame zijn die jij en vooral je bezoekers moeten slikken. Veel mensen vinden dat heel vervelend.

 

Een ander nadeel is de vaak ondermaatse of afwezige service. Logisch, want je betaalt er niet voor. Soms betekent dat dat je uren verliest bij het oplossen van een probleem.

Nog een belangrijke overweging is soms de wens om een domeinnaam (met al zijn voordelen) te registreren. De meeste gratis webhosting bedrijven laten dat niet toe. Voordelen van een eigen domein zijn de herkenbaarheid en de mogelijkheid om creatief te zijn. Ook eigen mailadressen zoals jevoornaam@jeachternaam.be zijn dan mogelijk. Meestal kan je je ganse familie voorzien van namen zoals bijv. jan@familieHuppeldepuk.be enz.

De meeste gratis webhostingbedrijven bieden voldoende schijfruimte voor een normale doorsnee website. Ze stellen wel bijna altijd eisen dat je geen grote bestanden downloadbaar mag stellen. Ga vooraf na of ze voorge´nstalleerde scripts ter beschikking stellen of u zelf toelaten scripts zoals gastenboeken, tellers, of e-mail formulieren te draaien. Gratis hosting is wel handig om je site uit te testen op een anoniem adres. En voor wie kan leven met de toch vele nadelen of maar een beperkt aantal mensen als bezoeker heeft is gratis hosting zeker wel een optie.

Bedenk dat een betalende hosting, inclusief eigen domeinnaam al kan voor ongeveer 40 Euro per jaar. Voor wie dit geen onverkomenlijk bedrag is is de keuze snel gemaakt.

Gratis aanbieders van web hosting (lijst actief op 19/08/2008)

Tripod

Funpic

Hostdeal

 

100webspace

110mb

 

 
Polarhome Freeservers    
Atspace      

Je moet dan wel wat (veel) reclame en uitzoekwerk verrichten om te starten. Heb je echter een budget tussen 6 en 15 Euro dan besparen onderstaande bedrijven je kopzorgen !

Onze uitgeteste aanraders:

webdata.be - versio.nl - hostdeal.eu