Hosting

  Wat is hosting
  Soorten hosting
  Tekst en uitleg
  Gratis of betalend
  Waarop letten
  Tips

Domeinnamen
 

  Hoe kiezen

  Tips

Gezien worden


  Zoekmachines

  Metatags
  Tips


 

Soorten hosting

Shared (virtual) hosting is de oplossing voor miljoenen mensen en bedrijven om op de goedkoopste manier over een website te beschikken. Er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. Omdat honderden sites op één enkele webserver kunnen staan moeten zaken als processortijd, diskruimte, en bandbreedte gedeeld worden met de virtuele "buren".

Gedeelde bronnen zijn evenwel meestal niet echt een probleem voor kleine of middelgrote websites. Eén van de beperkingen is wel het feit dat je als websitebouwer geen controle hebt op het systeem-niveau. Zo kan je bijvoorbeeld niet het OS kiezen. Een misverstand is dat je een Windows OS (Operating System)moet kiezen als je met een Windows PC werkt. Niets is minder waar!

Een Virtual Private Server (VPS) is een physieke server die middels virtualisatie software verteeld is in verschillende virtuele PC's. Elke PC deelt nog de zaken als RAM, CPU en diskruimte, maar iedere VPS draait onafhankelijk van de andere. Iedere VPS kan een verschillend OS en configuratie hebben. Het grote voordeel van een VPS dat je als administrator toegang hebt tot het "root"-level van je virtuele server. Je kan dus bijna alles doen wat de administrator kan van een "echte" server.

Iedere VPS is onzichtbaar voor de andere en van de ene kan er geen roottoegang gehackt worden naar de andere wat voor extra veiligheid zorgt. Virtuele Private Servers kunnen door de webhoster op verschillende manieren geconfigureerd worden. Dikwijls worden de fysieke bronnen evenredig gedeeld door het aantal accounts. Dus als er bijvoorbeeld 10 VPS-en zijn op een systeem kan iedereen gebruik maken van 10 % CPU en RAM.

De voordelen van een VPS zijn tegelijkertijd ook de nadelen. Het feit van roottoegang te hebben laat je toe je hele systeem om zeep te helpen als je niet weet wat je doet. Door het hostingbedrijf wordt er terecht van uitgegaan dat u over de nodige technische bagage beschikt

om uw server te configureren en draaiende te houden.

Als je niet de basisskills hebt van een serveradministrator of systeembeheerder (niet hetzelfde dus als een website administrator!) dan is een VPS niet aan te raden omwille van de hoge instapdrempel. Voor heel veel toepassingen voldoet shared hosting bij een goede hostingprovider ruimschoots en laat particulieren, zelfstandigen en middelgrote bedrijven toe om volwaardig een website te runnen inclusief de nodige instellingen, scripts, mailinstellingen, enz. Shared hosting is in de meeste gevallen eenvoudig een kwestie van je pagina's creeëren en ze op de webserver te zetten middels FTP en "Up you go".

Kies je toch voor een VPS informeer je dan vooraf hoe de systeembronnen verdeeld zijn, het aantal VPS accounts op de fysieke server, de upgrade-mogelijkheden en de mogelijkheid van keuze van het OS.

Nog een stap verder is een Dedicated Server. Dit is een eigen server in het datacenter. Dan is er de belangrijke vraag of u deze zal kopen of huren. Dedicated hosting betekent dat u de server huurt. Een dedicated server wordt volledig geïnstalleerd en komt standaard met software en hardware support, 24/7 monitoring, en uiteraard setup van de server. Ook hier wordt er van uit gegaan dat u over de nodige technische bagage beschikt om uw eigen server te configureren.

Als u kiest voor Colocated server bent u dus eigenaar van de server. U zorgt zelf voor de hardware en de server software alsook voor de volledige configuratie.

Het voordeel van dedicated server hosting is dat u het beheer en service uit handen laat om u volledig op uw core business te kunnen concentreren. Het voordeel van server colocation is dat u na afschrijving van de initiële investering een lagere maandelijkse kost bekomt.

De kostprijs van colocatie is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte uw server in beslag neemt. In datacentra zitten de servers in zg racks die ondergebracht zijn in "cabinets". Deze bevatten meestal 40 racks van telkens 1,75' hoogte. Afhankelijk van de omvang (courante maten zijn 1U, 2U en 4U waarbij 1U gelijk is aan 1,75') betaalt u een maandelijkse huur van de ruimte. Daarbij komt nog de kost van de bandbreedte die u maandelijks nodig hebt. Uiteraard komt dit alles bovenop de aankoop van de hardware. Al bij al is dit de duurste oplossing en bent u bij problemen op uw eentje aangewezen.

Onze uitgeteste aanraders:

webdata.be - versio.nl - hostdeal.eu