Hosting

  Wat is hosting
  Soorten hosting
  Tekst en uitleg
  Gratis of betalend
  Waarop letten
  Tips

Domeinnamen
 

  Hoe kiezen

  Tips

Gezien worden


  Zoekmachines

  Metatags
  Tips


 

Tekst en uitleg voor termen mbt hosting

Apache

Diskspace

ISP

Verkeer

ASP

DNS

OS

Webadres

Bandbreedte

Domeinnaam

POP3

Webruimte

Bandwidth

FTP

Scripts

Webmail

Besturingsysteem

HTML

SMTP

Betrouwbaarheid

Internetadres

Uptime

Apache

Apache (of beter: Apache HTTP Server) is een veelgebruikt Open-Source webserver-pakket. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met een Linux-variant, MySQL en PHP. Deze combinatie van Open-Source software wordt LAMP genoemd. Er is ook een versie voor Windows beschikbaar. Zie tevens besturingssysteem.

ASP

Active Server Pages (ASP) is een server-side scriptingtaal door Microsoft ontwikkeld om dynamische webpagina's te genereren. Zie ook Scripts.

Bandbreedte - bandwidth - verkeer

Bandbreedte verwijst naar de hoeveelheid gegevens die van en naar uw website gaan. Dit zijn de webpagina's zelf, e-mail, FTP verzoeken, en downloads van bestanden. Over het algemeen wordt er van uitgegaan dat een doorsnee website met een aantal voor het web geoptimaliseerde foto's of bestanden reeds ruim voldoende hebben aan 1 GB aan verkeer. Toch kan het voorkomen dat u 2 of misschien zelfs 5 GB nodig hebt voor commerciŽle sites.

Bedenk dat in het begin je veel minder bezoekers zal hebben. Een goede afweging van je verkeer kan je veel geld besparen. De eerste maanden kan je perfect je dataverkeer in de gaten houden via het controlepaneel dat bij je hostingpakket hoort. Upgraden is bijna steeds mogelijk als je

meer bezoekers en dus meer verkeer genereert, downgraden meestal niet. Een website met een gemiddelde paginagrootte van 40 kilobyte en een datalimiet van 1 gigabyte kan een 25.000 pageviews aanleveren per maand.

Besturingssysteem - OS

Een webserver draait op een besturingssysteem. In de PC-wereld is Microsoft Windows heer en meester, maar in de hostingwereld heeft Microsoft maar een klein marktaandeel. Zowat 75% van de websites worden gehost op een stabiel en betrouwbaar UNIX gebaseerd systeem met een Linuxvariant of OpenBSD. Je komt heel wat Apache servers tegen. Het internet bulkt dan ook van veelal gratis te verkrijgen PHP- of CGI-scripts. Het is een misvatting dat als je thuis je website wil maken op een Windows gebaseerde PC je ook voor een Windows gebaseerde hosting moet kiezen. Een Windows OS heb je nodig als je in ASP wil programmeren.

Diskspace - webruimte

Hoeveel ruimte uw website zal innemen op de harde schijf, inclusief database. Laat deze factor niet te zwaar doorwegen in je beslissing, wees realist. Wat maakt het je uit of je 200 dan wel 500 Mb niet zal vullen.

DNS

Alle computers aangesloten op een netwerk of het internet worden geïdentificeerd met behulp van een IP-adres. Omdat het aanzienlijk lastiger is een nummerreeks te onthouden of te communiceren, gebruikt met een internetadres met letters/woorden/cijfers. Een Domain Name Server (DNS) zet een internetadres om in een IP-adres.

Domeinnaam - webadres - internetadres

Een domeinnaam is een virtueel adres op internet. Het bestaat uit een naam + een extensie. Voor België en Nederland zijn de extensies .be en .nl. Als alternatief wordt veel .eu,.info, .net en zelfs .com gebruikt als de gewenste naam niet meer vrij is. Aan de hand van Domain Name Servers (DNS) wordt dat virtueel adres omgezet in een IP-nummer van de webserver.

FTP

Het File Transfer Protocol (FTP) is een protocol dat je computer thuis in staat stelt bestanden uit te wisselen met de webserver via internet. Op je computer heb je dan een FTP-client nodig zoals bijvoorbeeld het gratis (Mozilla) Filezilla.

HTML

HyperText Markup Language (HTML) is de taal die gebruikt wordt webpagina's te maken. Browsers zijn in staat HTML te vertalen in documenten met tekst, beeld en geluid. De HTML-tekst van een pagina wordt ook wel de broncode genoemd.

ISP

Een Internet Service Provider (ISP) is een bedrijf dat je toegang verleent tot internet en of andere Internet gerelateerde diensten aanbiedt (zoals bijvoorbeeld hosting).

POP3

Het Post Office Protocol 3 (POP3) is het standaardprotocol voor het ontvangen van e-mail. POP zorgt ervoor dat u de email die binnenkomt via de webserver kan downloaden naar je eigen computer.

Scripts

Je kan met scriptingtalen zoals PHP en ASP of CGI dynamisch gegenereerde pagina's maken. Ook zijn op het internet vele plaatsen waar je gratis PHP- of CGI-scripts kan downloaden. Een goed vertrekpunt is de site www.hotscripts.com of http://php.resourceindex.com. PHP en ASP zijn server-side scriptingtalen die ook veel gebruikt worden voor de interactie met databases.

SMTP

Het Standard Mail Transfer Protocol (SMTP) is het protocol voor het verzenden van e-mail. De SMTP-server (server voor uitgaande mail dus) is meestal een server opgegeven door je ISP.

Uptime -betrouwbaarheid

Een site moet 24/24u, 7/7d en het ganse jaar door continue bereikbaar zijn. Een minimale garantie bestaat dan ook uit 99,5% “uptime”.

Liefst kies je voor een webhoster die 99,9% garandeert. Dan nog betekent dat dat een site meer dan 8 uur op een jaar niet bereikbaar mag zijn. Bij een uptime van 99,99% zal je site gemiddeld nog geen uur per jaar onbereikbaar mogen zijn.

Webmail

Webmail is een dienst die je in staat stelt e-mails te ontvangen en te versturen met behulp van een internetbrowser. Je kan dus dan op iedere PC met een internetverbinding, waar ook ter wereld, altijd je e-mails lezen. Let er op dat dit ook bij uw hostingpakket zit.

 

 

Onze uitgeteste aanraders:

webdata.be - versio.nl - hostdeal.eu